ثبت اختراع چیست؟

ثبت اختراع به معنای ثبت محصول و یا کاری که جدید و مدرن بوده است و با هدف رفع مشکلی درست میشود. قطعا با ثبت اختراع انجام کاری به آسانی انجام می شود و یا نیازی را برطرف می کند. به طور کلی برای ثبت اختراع، سه معیار خیلی مهم خلاقیت، تازگی و راهگشایی را در نظر گرفته و نسبت به آن‌ها حق امتیاز اعطا داده می‌شود. طبق توضیحات سازمان جهانی پتنت، حق ثبت اختراع کاملا انحصاری بوده و به مخترع و یا نماینده قانونی از سوی کشور مورد تقاضا اعطا خواهد شد.

 

معیارهای ثبت اختراع:

خلاقیت و نوین باشد ( inventiveness) : نوآوری در محصول ، مهم ترین و اصلی ترین معیارها برای ثبت اختراع می‌باشد. طبق توضیحات سازمان جهانی ثبت اختراعات، اختراع مورد نظر باید از روش های جدید و خلاقانه ای بهره مند شده باشد.

 

تازگی داشته باشد ( novelty) : از معیارهای دیگری که از سوی دولت‌ها و سازمان جهانی ثبت اختراعات برای درخواست کننده ثبت اختراع در  نظر گرفته می‌شود؛ تازگی و نوین بودن آن است. آن چیزی که مخترع، با خلاقیت خود و به وجود آورده به هیچ عوان نباید توسط  فرد دیگری ساخته شده باشد. در غیر این صورت حق امتیاز به درخواست کننده اعطا نمی‌شود. در واقع اختراع مورد نظر ما باید ابتکاری و نوین باشد  زمانی که بیان می‌شود؛ در حال استفاده نباشد. و یک مهیتر دیگر برای اختراع ابتکاری این است که با توجه به مجموعه اطلاعات و دانش موجود و مهارت‌های معمولی، از سوی اعطا کنندگان، قابل پیش بینی نباشد.

 

سودمند باشد ( utility ): یکی دیگراز معیارها که از سمت دولت ها و سازمات جهانی ثبت اختراع برای درخواست کننده در نظر گرفته می شود سودمند بودن اختراع است. یعنی اینکه باید محصول و یا فرایند اختراع شده، امکان این را داشته باشد که مشکلی را حل و یا نیاز خاصی را برطرف نماید. البته در منابع به جای نام سودمندی از کاربردی صنعتی استفاده است. این به این معنا است که اختراع باید کاملا کاربردی بوده و در زمینه ای از صنعت قابل ساخت و همچنین قابل استفاده باشد. در واقع اختراع باید در صنعت مورد نظر قابل پیاده سازی باشد . اگر اینطور نباشد حتی اگر دارای خلاقیت زیاد و حتی نوین باشد اما کاربردی نباشد میتوان گفت اختلاع کاملا بیهودست ، به طور کلی اختراع باید کاربرد عملی داشته باشد. اگر فقط، در حد  تئوری ایجاد شده باشد؛ هرگز حق امتیاز به آن داده نمی‌شود.

 

 

 

حق امتیازها محصول:

دو نوع حق امتیاز داریم که آن ها محصول و فرایند تقسیم میشوند .

حق امتیاز: اگر مخترع، محصولی را اختراع کند؛ با دادن حق امتیاز محصول قادر به فروش، و استفاده آن در سطح ملی و یا جهانی خواهد بود.

حق فرایند: اگر مخترع، روش کاربردی و فرایندی نوین، کارساز و خلاقی را اختراع کند؛ با کمک حق امتیاز فرایند؛ می تواند با استفاده از آن روش جهت رفع مشکل و نیازهای جامعه، سازمان، دولت و … خواهد بود. در واقع دارنده امتیاز محصول و یا فرایند، این حق را دارد که تصمیم بگیرد چه کسی میتواند به عمل برداشتن و استفاده از آن می باشد. همچنین اختراع کننده می‌تواند حق امتیاز خود را به افراد دیگر بدهد و تحت لیسانس خود قرار دهد. همچنین مخترع، با داشتن حق امتیاز پتنت، برای فروش کامل محصول و یا فرایند خود کاملا آزاد است. یعنی خریدار حق امتیاز، در سازمان جهانی ثبت اختراعات دارنده‌ی حق امتیاز شده؛ بدون آنکه اسمی از مخترع کننده اولیه در میان باشد.

 

 

پتنت چیست؟

حق پتنت (Patent) در واقع یعنی حق ثبت اختراع ، که از سمت یک دولت به اختراع کننده محصول و یا فرایند؛ اعطا می‌گردد. به واسطه حق پتنتی که به مخترع داده می‌شود؛ امکان ساخت، فروش و بهره‌برداری از آن چیزی که به طور رسمی ثبت نموده؛ برای او فراهم می‌شود. جا داره بگوییم که حق پتنت یا همان حق ثبت اختراع، دارای یک مدت زمانی مشخصی است. اصولا این حق به مدت بیست سال به فرد اختراع کننده داده می‌شود. البته اگر افرادی به صورت مشترک محصول و یا فرایندی را اختراع کرده باشند، حقوق ناشی حق پتنت، مشترکا به همه‌ی آنان تعلق خواهد گرفت.

 

فواید ثبت اختراع:

موقعیت قدرتمند در بازار و امتیازهای رقابتی

سود بهتر یا بازگشت بیشتر سرمایه با ثبت اختراع

درآمد دو چندان از محل اعطای حق بهره برداری (لایسنس) و انتقال اختراع

میتوانید دسترسی و ورود به بازارهای جدید داشته یاشید

جلوگیری از سوء استفاده سایرین

ابزاری قدرتمند برای اقدام قانونی علیه تقلید کنندگان و سوء استفاده کنندگان

کمک به بهبود و پیشرفت اقتصادی کشور

تسهیل در پذیرش تحصیلی خارج از کشور

استفاده از امتیازات بنیاد ملی نخبگان و تسهیلات سربازی